Vespa klub Hrvatska

//
  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

VESPA PX - Promjena ulja

E-mail Ispis PDF
Dvotaktni motori podmazuju se putem dva sistema. Prvi je, onaj svima nam dobro poznat, ubacivanje ulja u benzin. Ta će smjesa podmazivati stijenke cilindra, karike, ležajeve itd.
Drugi sistem odnosi se na podmazivanje zupčanika mjenjača. Ulje ne cirkulira prisilno, pogonjeno pumpama, vec sama vrtnja elementa prijenosa osigurava prijenos ulja na sve dijelove koji trebaju biti podmazani. Ulje se u ispravnoj Vespi mijenja svakih 3000 km, a u slučaju da su razne brtve, dihtunzi ili semerinzi oštećeni, potrebno ga je i češće dolijevati. Po specifikaciji proizvođača, koristi se SAE-80 ulje za mjenjače, koje je isto kao i SAE-30 motorno ulje, pa treba paziti da nebi došlo do zabune kod nabavke ulja. Naša je preporuka da se prije izmjene ulja malo provozate, da bi se ulje ugrijalo i tako lakše isteklo iz mjenjača. Bitno je pripaziti i na položaj Vespe tokom nadolijevanja, koja nesmije biti nagnuta u stranu, inače ćete doliti previše ulja i kad je izravnate, izgubit ćete živce čekajuci da sav višak iscuri van. Dakle:

Korak 1: Pronađite ispod Vespe (vjerojatno u 2cm blata) vijak na kojem piše «OLIO» ili «OIL», zavisno od modela Vespe.
ulje_izmjena_1

Korak 2: Otpustite vijak i ispustite ulje u posudu. Kad ste već otpustili vijak, nebi bilo loše promijeniti O-ring kako bi izbjegli moguće puštanje. Stegnite vijak nazad na mjesto.
Važna napomena: Pazite prilikom stezanja vijka da ne pretjerate sa silom, navoj je od meke gize i VRLO, VRLO je podložan habanju.

Korak 3: Nađite sa strane veliki vijak i otpustite ga običnim odvijačem. Ulijte ulje u taj otvor do vrha (počinje curiti van). Dosta je nezgodno nadolijevati ulje u tako mali otvor pa preporucam korištenje velike šprice od 100 ml, meni se pokazalo kao najbolje rješenje. Nakon nalijevanja do vrha (iscurio višak ulja), možete vijak stegnuti na mjesto (opet pazeci na navoj) i sve je spremno.
ulje_izmjena_2

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 10 

Prijava

*Samo za članove kluba
1948_125
1955_gs
1975_ts
1999_px
2009_gts
Vi ste ovdje: Savjeti Servis VESPA PX - Promjena ulja