Vespa klub Hrvatska

//
  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Moj prvi sustret s Vespom by Furio

E-mail Ispis PDF
Rođen sam u Bujama, malom gradiću u Istri. U ono vrijeme, a govorimo petnaestak godina nakon rata, nije bilo baš nekih prevoznih sredstva. Sjećam se i prvog Mercedesa koji je imala općina, nekoliko balila i prvih Fiata. Među takvima je bio i prvi Topolino kojeg je moj stari kupio u Italiji za 50.000 lira. Naravno, kanta iz druge, treće ruke?
Sjećam se jednog starog Falconea Guzzi crvene boje, Gilera. No, 60-ih se pojavljuju Vespe, pokoja Lambretta malo kasnije. Ja nisam ni biciklu imao, ali te Vespe,uhhhh. Počeli su prvi đirevi tadašnjih momaka po okolnim selima gdje su bile pučke fešte. Naravno,uz svaku Vespu su se odmah pojavljivale i cure koje su se htjele provozati.dakle, ko je imao Vespu, taj je bio faca. Obzirom da je dosta moje rodbine nakon rata otišlo u Italiju, tako je i jedan moj stric bio tamo. A on je imao Vespu...
Kad je dolazio to su bile fešte za mene. Treba uzet u obzir da su tada i žvakaće gume bile luksuz koji pamtim i danas. Onda, jedno ljeto, prije nego sam išao u školu, proveo sam u Trstu kod tog strica. Taj period pamtim posebno jer sam se gotovo svakodnevno vozao po Trstu sa stricem na njegovoj Vespi, uspravno, držeći se rukama za guvernal. Pogotovo navečer kad je volio obilazit svoje društvo po gostionicama. Tad bi mi kupio orančinu sa slamkom a sebi, naravno,vino. Ali ljudi, one vožnje po ljeti, od semafora do semafora, puno raznobojnih reklama, svijetala, motora, auta, miris benzina (sa olovom), bez katalizatora, taj miris osjećam i danas...
Tada, baš tada me Vespa kupila i... znao sam da ću je jednog dana imati. Kasnije kad sam poodrastao, stari mi je kupio prvi Tomos automatic (koji je i danas živ). Navozao sam se raznih kolibrija (Tomos) i napokon 82g u jednoj staroj kući u jednom selu pokraj Momjana našao i kupio za 800dm moju prvu Vespu iz 57.
Bila je u ulazu kuće ispod stepenica gdje se ide na sprat. Naravno, 12 g je bila tamo, od smrti vlasnika. Dakle: kupio, ukrcao u, zamislite, Renault 4 i piči za Umag. Bio sam masu puta ushićen u životu ali trenutak kad sam je ukrcao u auto i kad sam krenuo prema Umagu... e taj trenutak i tu sreću nisam nikad tako intenzivno osjetio prema nekoj stvari.
Sljedećeg dana, uz pomoć mog susjeda,pokušali smo je upalit. Struju je bacala, benzina kupio 3 litre, čisto za probu, onako. Malo očistili svječku iiii........iz trećeg puta: prd, prd, prd!!! Ljepotica se probudila iz dvanaestgodišnjeg sna.
Eto, to je moj susret sa prvom MOJOM Vespom. Ljubav, koja traje dan danas istim žarom. Na znanje i ravnanje svom luksuzu što postoji danas!
................ako ste došli na kraj ove moje priče, nadam se da vam nije bilo dosadno. Pozdrav

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 6 

Prijava

*Samo za članove kluba
1948_125
1955_gs
1975_ts
1999_px
2009_gts
Vi ste ovdje: Novosti Priče Putopisi Moj prvi sustret s Vespom by Furio